Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Babiš a váhající policie

Postup vyšetřovatelů při řešení případu premiéra vyvolává stále větší pochybnosti

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš sice hlasování o nedůvěře vládě úspěšně přestál, ale kauza Čapí hnízdo neutichá. Policii naopak přibývají témata, která musí rozkrýt. Kromě samotného podezření z dotačního podvodu, je tu nově i podezření ze spáchání trestného činu zavlečení. Podle zjištění Respektu bylo v minulosti o dopisu Andreje Babiše mladšího, ve kterém píše, že byl unesen do zahraničí, informováno vedení české policie. Státní zástupci tak musí ověřit, jestli zde nedošlo k selhání strážců pořádku, když neprovedli důkladnější vyšetření situace. Novinek a nejasností v celé kauze je ale více.

Co věděla policie

Linka aktuálního případu se začala odvíjet na podzim loňského roku, kdy byl Andrej Babiš mladší obviněn z podvodu. Podle policie měl získat anonymní akcie Čapího hnízda, firmy čerstvě vyvedené z holdingu Agrofert patřícího jeho otci. Agrofert by nedosáhl na padesátimilionovou dotaci Evropské unie, menší podnik vedený anonymními majiteli však ano.

V reportáži portálu Seznam Zprávy Babiš mladší řekl, že se právě kvůli Čapímu hnízdu ocitl mimo Česko, jeho otec prý chtěl, „aby zmizel“. Kdyby to tak bylo, vyšetřování by se zpomalilo. Do ciziny jej dopravil Petr Protopopov, manžel jeho psychiatričky, který se o něj staral. Zvrat nastal loni v prosinci, kdy se Babiš junior obrátil na Kriminalistický ústav s tím, že byl unesen.

Doteď se vědělo, že věc následně vyšetřovali kriminalisté z obvodu Praha 1 a že nepodnikli příliš mnoho pro to, aby ji objasnili. Spojili se s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].