Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Úžasňákovi na scestí

Peter Høeg: Susanin efekt
Peter Høeg: Susanin efekt

V českém překladu máme téměř celé dílo dánského spisovatele Petera Høega čítající šest románů a knihu povídek, ale žádné se v popularitě ani nepřiblížilo románu Cit slečny Smilly pro sníh. Právě autorova novinka Susanin efekt přitom na první pohled Smillu v mnohém připomíná. Opět je hlavní postavou žena obdařená zvláštním talentem, která tak trochu mimochodem odhalí komplot mocných. Ale zároveň se obě v mnohém zásadně liší, stejně jako knihy.

Smilla kvůli napůl inuitskému původu stojí na okraji společnosti, Susan je součástí dánské elity. Významná vědkyně a manželka hudebníka Labana Svendsena, s nímž má šestnáctiletá dvojčata. Vzorová rodinka. Až na to, že se všichni během pobytu v Indii dostali do vážného konfliktu se zákonem. Tajemný úředník jim nabízí pomoc, pokud ovšem Susan najde poslední zprávu záhadné Parlamentní komise pro budoucnost. Má totiž schopnost vyvolávat v lidech upřímnost. Høeg při tom uplatňuje silný smysl pro hyperbolu, protože hrdinka je v podstatě superžena: geniální vědkyně obdařená superschopností, jež se umí ohánět páčidlem. Její muž je geniální skladatel a dirigent, jehož superschopností je během chvíle každého okouzlit. Takoví Úžasňákovi na scestí.

Høeg tu klade otázky ohledně konzumerismu, přínosu vědy a zneužití moci, rodinné eskapády jsou přitom zábavné, vyprávění je svěží a vtipné – ovšem nedává příliš možností se s hlavními postavami ztotožnit. Vše je přehnané k neuvěřitelnosti. I zmíněná věda je tu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].