Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Obyčejně dánské

Dánské architektonické studio BIG patří k těm, jež se dokážou podívat na problémy nově – známá je třeba jejich spalovna odpadu se sjezdovkou na střeše v Kodani nebo herna Lego House v Billundu (viz Respekt 31/2018). Jejich nová stavba Dortheavej Residence přináší nový pohled na sociální bydlení. Nachází se v obyčejné kodaňské čtvrti Nordvest a zadavatelem je organizace Lejerbo, která spravuje nájemní byty pro obyčejné Dány. Ovšem i takové bydlení může být kvalitní: byty mají velká okna, balkony, stropy vysoké přes tři metry. Dům zlevňuje to, že je postaven z opakujících se modulů. Jsou ovšem sestaveny chytře, na půdorysu vlny, v jejíchž záhybech vznikly příjemné plácky.

ČLOVĚK

„Víc než deset let nevznikl v hlavním městě nový kostel.“

Katolický týdeník o tom, že do dvou let by se to mělo změnit: na sídlišti Barrandov se začal stavět kostel Krista Spasitele.

VĚC

Odpruženě smysluplné

Ne že by na trhu nebylo dost bot. Sabina Boháčová je ale chtěla dělat smysluplněji. Založila tedy značku Sabina Rich a nabízí boty, které s kolegyněmi ručně šijí v dílně v Praze. Jsou vybavené českou zdravotní stélkou na míru a mají odpruženou podrážku přesně na městský asfalt. Byly uvedeny do prodeje v září a zájem prý předčí očekávání.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].