Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ministr školství vzdoruje

Robert Plaga chce přesvědčit kraje, že bránit dětem ve vzdělání není dobrý nápad

Minulý pátek se ministr Robert Plaga sešel se zástupci krajů, debatovali o takzvaném cut-off score, státem daném minimálním počtu bodů ze státních přijímačkových testů na střední školy. Kdo by skončil pod touto hranicí, nesměl by na maturitní obor.

S nápadem zavést cut-off score přišli hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) a jeho náměstek Stanislav Folwarczny (ODS), postupně o něm přesvědčili ostatní kraje. Jejich konstrukt zní: Roste počet studentů, kteří propadnou u maturity (z nějakých deseti procent při zavedení státních maturit před sedmi lety na loňských sedmnáct procent). Podle regionálních politiků je to dáno tím, že se na maturitní obory dostanou i ti, kdo na ně nemají. A navíc – děti se bez biče za zády nesnaží. Kromě toho na trhu práce chybějí vyučení.

Odpůrci tak tvrdého zásahu do životních šancí zdejší mládeže, jakým je cut-off score, namítají, že už dnes je Česko zemí, kde děti sociálně a ekonomicky slabších rodičů mají mnohem menší šance na vysokoškolské vzdělání, než je v Evropě obvyklé, a tohle by je ještě snížilo. Navíc ze šetření školní inspekce na čtyřicítce škol, kde propadá u maturit nejvíce dětí, plyne, že lví podíl na tom má špatná úroveň škol a učitelů. A současná podoba maturit, stejně jako přijímacích testů na střední školu, má řadu kritiků pro svou školometskost a zkoušení značně odtažitých věcí.

Kraje získaly silného spojence v premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který svému stranickému kolegovi Plagovi práci na cut-off score…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].