Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Ústava je super text

Chtěli jsme, aby si ji lidé přečetli. (Adam Berka ve svém bratislavském knihkupectví 82)
Chtěli jsme, aby si ji lidé přečetli. (Adam Berka ve svém bratislavském knihkupectví 82)

O tom, že je něco ústavní nebo protiústavní, často mluví politici a píší média, ale málokdo základní zákon státu opravdu četl, říká architekt a knihkupec Adam Berka. Proto se ji rozhodl zpopularizovat v projektu Ilustrované Ústavy Slovenské republiky – a nyní zastřešil i obdobné vydání Ilustrované Ústavy České republiky.

Na přebalu Ilustrované Ústavy Slovenské republiky stojí: „Kniha do každé domácnosti.“ Proč by měla být v každé domácnosti?

Protože ústava, a mám na mysli ústavu kterékoli demokratické země, definuje základní pravidla, jak funguje společnost. Když ta pravidla známe, může být náš život lehčí a jednodušší.

Čím znalost ústavy zjednoduší člověku život?

Je to podle mého super text – vyextrahovaný a jasně a stručně formulovaný. Srozumitelně se v něm píše třeba o lidských právech; definuje, jak se lidé chovají k sobě navzájem, jak se chová stát k občanům a naopak.

Proto mi přišlo divné, že sice každý ví, že ústava existuje a kdekdo se jí taky ohání, avšak její obsah zná málokdo; třeba ve škole, co si pamatuju, je ústavě věnována snad jen jedna vyučovací hodina.

Pokud je ústava psána jednoduše a srozumitelně, proč ji ilustrovat?

Když jsem se rozhodl přečíst si ústavu a šel si ji koupit do knihkupectví, musel jsem po ní pátrat; objevil jsem ji až někde v zastrčeném rohu s právnickou literaturou. Obsah mě – jak už jsem říkal – nadchl,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].