Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Pravda v čase lži

Proč západní civilizace začala tolerovat výmysly a dezinformace

Setkání Jáchyma s Annou u Zlaté brány. (Giotto, výřez obrazu) • Autor: AFP, Profimedia
Setkání Jáchyma s Annou u Zlaté brány. (Giotto, výřez obrazu) • Autor: AFP, Profimedia

Zhloupla západní civilizace? Takovému dojmu je těžké se ubránit. Veřejný prostor je zahlcen množstvím lží a naprostých nesmyslů. Barack Obama není Američan. Británie na brexitu ušetří každý týden 350 milionů liber a pošle je do zdravotnictví. Po podpisu Istanbulské úmluvy budou homosexuálové prohlášeni za nadřazenou rasu, a kdo s tím nebude souhlasit, bude odeslán do vyhlazovacích koncentračních táborů. Pokračovat můžeme donekonečna; novináři deníku The Washington Post například spočítali, že Donald Trump je za prvních 12 měsíců v prezidentském úřadu autorem 2140 lží nebo zavádějících výroků. To je téměř šest denně.

Do očí bijící pitomosti zároveň nepůsobí jejich šiřitelům nejmenší újmu, spíše naopak. Donald Trump od lži o Obamovi odrazil svoji nečekaně úspěšnou politickou kariéru. Boris Johnson, mnohokrát vyfotografovaný před autobusem s největší lží předbrexitové kampaně v Británii, právě krouží kolem kymácejícího se postu britského premiéra. Páter Piťha dál moudře káže s podporou nejvyšších míst české katolické církve, byť v tomto případě alespoň čelí obvinění z šíření poplašné zprávy.

V západní civilizaci se něco otřásá v základech. Lhalo se samozřejmě vždy, dnešní otázka ale zní, proč se zdá, že významná část populace přestala pravdu vyžadovat. Klasický lhář zatlouká, ví, že za odhalení zaplatí trestem, ztrátou důvěryhodnosti, že se stane nepřijatelným. Takový přístup se ovšem dnes jeví téměř dětinsky naivní. Přeborník dnešní doby, které se již někdy přezdívá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].