Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Paranoia, konspirace, vyděšenost

Republikánská strana je dnes stranou proslulého fanatika Joea McCarthyho

Dnes je běžné číst nebo slýchávat, jak prezident Trump ovládl Republikánskou stranu. A skutečně existuje mnoho důkazů, že republikány dnes žene vpřed neotřesitelná oddanost Trumpovi a jakýmkoli názorům, jež právě zastává. Problém je ale v tom, že se republikáni neproměňují ve stranu Donalda Trumpa, ale Josepha McCarthyho, senátora z Wisconsinu, který v padesátých letech obvinil ministerstvo zahraničí ze zrady, zrádcem nazval také George Marshalla, velitele armády za druhé světové války a pozdějšího ministra zahraničí a obrany, a naznačoval, že americká vláda je tajně řízená z Kremlu.

Republikánská strana je v současnosti vlastně obrovským skladištěm konspiračních teorií, nepravdivých zpráv, falešných obvinění a paranoidních představ. Podívejme se na poslední příklad. Trump vyděsil většinu země malou skupinou lidí ze Střední Ameriky, kteří utíkají před chudobou či násilím a doufají, že na americké hranici získají azyl. Bránit jim ve vstupu do země je naprosto racionální, zároveň je však kruté neustále je démonizovat. Republikánům nicméně odepření azylu nestačilo. Vykouzlili fakta a vymysleli konspirační teorie o tom, kdo za skupinou zbídačených přistěhovalců stojí.

Předminulý týden tak jeden z prominentních moderátorů stanice Fox News, jež je dnes pro republikány tím, čím byla pro sovětské komunisty Pravda, došel k názoru, že „kolonu se pokouší zneužít“ minimálně 100 bojovníků Islámského státu. Trump, který Fox věrně sleduje, se tvrzení chytil a prohlásil, že se ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].