Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

On to tak nemyslí

Brazilský Trump vyhrál volby a Latinská Amerika trne, co udělá

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Z vítězství pravicového extremisty Jaira Bolsonara v Brazílii plyne jedno poučení: když jsou lidé nespokojení a žádají změnu, tak si změnu vezmou – bez ohledu na to, z jak výstřední nabídky vybírají. Britové zvolili brexit (a teď se nedokážou dohodnout, k čemu ho vlastně chtěli), Američané zvolili Donalda Trumpa, Češi volí agromultimiliardáře, který „to prostě zařídí“. Brazilci si svá přání promítli do obrazu Jaira Bolsonara a teď, pár dní po volbách, je zajímavé pozorovat, jak se s tím zásadním zlomem vyrovnávají.

Hurá

Část je samozřejmě upřímně nadšená a slaví, Bolsonarova vize pevné ruky a chlapáctví jí naprosto vyhovuje. Část, která k dříve vysmívanému a okrajovému radikálovi přeběhla z politického středu a rozhodla tím volby, však v soukromých rozhovorech vehementně vysvětluje, že Bolsonarovy extravagantní výroky není potřeba brát doslova. Autor komentáře se tak v uplynulých dnech dozvěděl, že když Bolsonaro mluví o zbraních do každé rodiny, nemyslí to vážně, a i kdyby myslel, „politický systém to nedovolí“. Když mluví ohavně o ženách, je to jenom plácání hejska, které se Brazilky na rozdíl od přecitlivělého Evropana naučily neslyšet. Když se homosexuálové bojí, že prezidentovy nenávistné výroky na jejich adresu rozpoutají vlnu násilí nebo čistek, nechávají se prý jenom strhnout negativní levičáckou propagandou.

Víra v možnost nového začátku rozhodně prudce zvýšila ochotu sázet vysoko. Možná nejsilněji vítají Bolsonara trhy a podnikatelské kruhy. Nový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].