Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Mohli jsme vyvážet konopí do celého světa

Lékař Pavel Kubů se dlouhodobě zabývá léčebnými účinky marihuany a poslední tři roky vede Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy, který radí lékařům i vládám po celém světě. A myslí si, že Česká republika v téhle oblasti propásla jedinečnou příležitost.

Pavel Kubů • Autor: Matěj Stránský
Pavel Kubů • Autor: Matěj Stránský

Mnoho lidí do konopí vkládá naděje v případě onkologického onemocnění. Z doslechu nebo z internetu známe příběhy o tom, jak silné extrakty dokázaly rakovinu zastavit a člověka vyléčit. Má medicína pro něco takového důkazy?

Máme dostatek důkazů, že konopí je skvělou podpůrnou léčbou při nevolnosti a nechutenství, které jsou způsobeny onkologickou léčbou. Kolega ale teď zpracovával metaanalýzu, která ukázala, že zatím nemáme důkazy o tom, že by konopí léčilo příčinu onkologických onemocnění. Byť existuje celá řada velmi nadějných údajů z preklinického testování, závěr, že konopí léčí rakovinu, v tuto chvíli udělat nelze.

Věříte, že se účinnost ještě prokáže?

Častou chybou laické veřejnosti je, že uvažuje o rakovině jako o jedné diagnóze. Jde ve skutečnosti o mnoho diagnóz, které vyžadují různou léčbu i v různých stadiích nemoci. A existují velmi nadějné informace z observačních studií, že u některých typů nádoru a v některých stadiích nemoci by konopí mohlo mít onen kauzální léčebný efekt.

Česko legalizovalo léčebné konopí už před pěti lety. Každou chvíli ale čteme, že v lékárnách zrovna není dostupné, musí se dovážet nebo že ho užívá jen pár desítek pacientů. Proč ten systém stále funguje tak špatně?

První dva roky to blokoval tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger s tehdejším ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. A to tak silně, že dokonce informovali veřejnost o tom, že o léčebné konopí nikdo nemá zájem, protože ho dosud nikdo nepředepsal. Přitom věděli, že ho předepsat nejde, protože pro ně zatím nefungují elektronické recepty. S další vládou se odpor zmenšil a systém začal konečně trochu fungovat. Ale co zůstalo, je dodnes trvající obstrukce dostupnosti v Česku pěstovaného konopí; je rozdíl mezi schválenou legislativou, slovy politiků a skutky úředníků. V současnosti vítězí právě nečinnost úředníků.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Co tím myslíte?

Předpokládalo se, že Česko udělí minimálně tři licence zdejším pěstitelům, aby se zajistilo dostatečné množství v lékárnách a předešlo se výpadkům, když jeden z nich nebude schopen zrovna zásobovat trh. Zkrátka, aby se riziko rozložilo. Dopadlo to ale tak, že ve výběrovém řízení byl vybrán pouze jeden pěstitel, který navíc smí podle pravidel vypěstovat jen čtyřicet kilogramů konopí ve dvou různých chemotypech za čtyři roky. To je důvod, proč české konopí v lékárnách často není a musí se dovážet mnohem dražší ze zahraničí. A pro onoho pěstitele navíc taková zakázka není vůbec ekonomicky udržitelná. Náklady na to, abyste vypěstoval pár kil, jsou totiž v podstatě úplně stejné, jako když chcete vypěstovat pár set kil. Musíte nastavit základní procesy, dodržet určité postupy, zaměstnat profesionály. Ale vyděláte mnohem méně.

Takže pěstovat konopí do lékáren v Česku není výhodné?

Vůbec to není výhodné. Například Německo tendr na dodavatelské licence pojalo otevřeně, slíbilo udělit víc licencí. A hlásili se jim pěstitelé z celého světa. My jsme měli v tu samou dobu otevřené výběrové řízení a nikdo o něj nestál. Vlastně i stávající držitel licence se přihlásil především proto, že to chvíli vypadalo, že Česká republika pochopí rostoucí poptávku v Evropské unii a umožní vývoz. To se ale nestalo, vyvážet léčebné konopí stát neumožňuje. Byli jsme přitom třetí země na světě, která měla přijatou příslušnou legislativu. Znamenalo to obrovskou konkurenční výhodu. A přišli jsme o ni. Dneska do světa vyváží Nizozemsko nebo Kanada. V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, kde se prodá víc než polovina léčebného konopí u nás, nabízejí dovezené konopí z Vancouveru o čtyřicet korun za gram levněji než to vypěstované kousek od Slušovic.

Protože Kanada pěstuje ve velkém a má nižší ceny?

Pochopitelně. Kanaďané pochopili, že v téhle oblasti mohou získat konkurenční výhodu, takže jejich ministr zdravotnictví objíždí západoevropské země, nabízí jim dovoz, odbornou výpomoc, investice. Náš institut poskytuje konzultace různým vládám a všude na světě se mě ptají, proč vlastně Češi nezásobují německý nebo polský trh. Nevím, co jim na to mám říkat.

Je to ideologický odpor vůči léta démonizované droze, nebo prostě byrokracie?

Asi od každého kousek. Místy to připomíná Hlavu XXII. Viděli jsme několikrát, že celý proces skutečně blokovali úředníci ministerstva zdravotnictví na nejnižší úrovni, třeba proti snahám ministra Svatopluka Němečka, který byl konopí hodně příznivě nakloněn. Určitě v tom hrálo roli také ideologické uvažování. Mají jakousi hrůzu, aby se z toho nestal byznys, což je pro ně dopředu něco špatného. Tak se snaží léčebné konopí různě omezovat. Jeden vysoce postavený úředník se mě smrtelně vážně zeptal, jestli vím, že pacienti pak konopí z lékárny prodávají na černém trhu. Tou dobou ovšem na ulici stálo o třetinu méně než v lékárně. Pro pacienty i lékaře je to pochopitelně nešťastná situace. Nedostupnost se stala bariérou rozšíření léčebného konopí. Pokud si lékař není jistý, jestli lék pro jeho pacienta bude dlouhodobě dostupný, prostě se zdráhá mu ho s klidným svědomím předepisovat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].