Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

„I“ jako indián

Amerika konečně doslavila Halloween. Známá konzervativní moderátorka Megyn Kelly si ten letošní bude navždy spojovat se svým vyhazovem z NBC a černoši i mnozí další zase s tím, že je dost naštvala. Ve své show se rozmluvila o tom, že vlastně nechápe, co pořád někdo má, když se běloši převlékají na Halloween za černochy. Druhý den se zkoušela omluvit, ale provokovat se občas nevyplácí. Je těžko představitelné, že by Megyn Kelly netušila, jak hluboce urážlivé pro černochy „blackface“ je. Nabarvováním si obličeje načerno, nebo dokonce zvýrazňováním černošských rysů se většinová společnost nemístně bavila ještě v minulém století. Bílí herci se přestrojovali za nepěknou karikaturu černochů a při představeních pak Afroameričany zesměšňovali a ponižovali. Černoši i jiné menšiny během posledních let stokrát v médiích opakovali: Najděte si prostě jiný kostým, vadí nám to. Etnicita není maškara.

O Americe se někdy říká, že je přehnaně politicky korektní, ale čím déle tu žiju, tím více volání po větší citlivosti chápu. Historie Spojených států je spjata s vyvražděním indiánů a pokračovala otroctvím, lynčováním a rasismem, který se vleče až do současnosti.

Česká historie je jiná a na americká traumata nemíváme citlivost. Přišlo by ale Čechům vhodné, kdyby se někdo na karneval převlékal za Žida do kostýmu připomínajícího meziválečné antisemitské karikatury? Určitě ne. Jdou na mě ovšem mdloby, jen co si představím, že by se v americké televizi objevila Čechy milovaná čokoláda „s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].