Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jak získat většinu

Trump a republikáni obsadili důležité křižovatky americké politiky

Pro ty, kteří si myslí, že je Donald Trump legrační Neználek a jenom se nějak trefil do nálady voličů nebo měl v roce 2016 prostě štěstí, byl uplynulý měsíc poučný. Trump během něj prokázal geniální politické instinkty. Když se zkombinují s nelítostnou „nemorálností“, což je termín použitý v anonymním eseji v The New York Times jedním z jeho spolupracovníků, stává se z Trumpa hrozivý soupeř.

Před Trumpem se rozkládá dobře známá politická krajina. Strana, která drží Bílý dům, se tradičně potýká s nízkou účastí u kongresových voleb v polovině prezidentského volebního období. Trump to ale nepřijímá jako danost a snaží se situaci agresivně čelit. Obvykle oddělené volby do Senátu a Sněmovny reprezentantů se mu podařilo změnit v jedno celoamerické klání, jehož agendu stanovil on sám.

Prvním bodem je migrace. Důvod je zřejmý, toto téma dokáže jeho voliče vybudit jako žádné jiné. Trump vede svou kampaň neúnavně tímto směrem a lživě podsouvá demokratům, že pokud zvítězí oni, otevřou hranice a pustí každého dovnitř.

Ke zdůraznění rozdílu mezi sebou samým a demokraty prezident využil dav migrantů z Hondurasu. A protože republikáni jsou ještě stále vysoce motivováni strachem z terorismu, Trump přidal i obvinění, že se v migrační koloně nacházejí „lidé z Blízkého východu“. (Zaprvé, pro takové tvrzení neexistuje důkaz, což připouští i samotný Trump, a zadruhé, i kdyby to byla pravda, naznačovat, že každý člověk z Blízkého východu je terorista, je sprostá urážka.) A zatímco média…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].