Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Děti raději zvlášť

Vlekoucí se případ Čapí hnízdo bude možná rozdělen na dvě větve

Vyšetřování podezření z padesátimilionového dotačního podvodu na Čapím hnízdě Andreje Babiše trvá už čtrnáct měsíců a konec se nedá v nejbližších měsících očekávat. Podle informací Respektu je aktuálním důvodem průtahů především přístup Adriany Bobekové a Andreje Babiše mladšího – tedy dětí současného premiéra – k vyšetřování. Adriana Bobeková zatím absolvovala jediný výslech, Babiš mladší se zatím ještě nikdy nedostavil. Oba argumentují zdravotními potížemi a mávají potvrzením od lékaře.

Jejich spolupráce při vyšetřování je zásadní. Oba patřili mezi vlastníky Čapího hnízda v době, kdy farma inkasovala evropskou dotaci. Je nutné přesně zjistit, nakolik byli iniciátory žádosti o evropské peníze a jestli věděli o konspiraci, jež se skrývala za žádostí a která je od počátku letošního roku popsána ve zprávě evropské vyšetřovací jednotky OLAF. Vyšetřovatelé a státní zástupci pátrají po tom, zda Bobeková a Babiš mladší věděli, že společnost Čapí hnízdo byla na ně převedena, jak říká zpráva OLAF, aby mohla inkasovat dotaci jako „malá firma“. Jako součást holdingu Agrofert by (jak již bylo mnohokrát řečeno) na dotaci nedosáhla.

Respekt zjistil, že vyšetřovací tým nyní zvažuje, že stíhání Adriany Bobekové a Babiše mladšího přesune do samostatného projednávání. Urychlilo by se tím vyšetřování dalších šesti lidí, včetně premiéra Babiše. Je tu ale otázka, zda by to pro děti premiéra neznamenalo výhodu – jak známo, čím později se trestný čin od chvíle spáchání dostane k soudu, tím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].