Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Třináct malých laboratoří

Kanada je první vyspělou zemí, která zkouší plošnou legalizaci marihuany

Kanada odstartovala smělou výzvu. Od minulé středy mohou plnoletí kanadští občané konzumovat marihuanu pro rekreační účely. Není to světová marihuanová premiéra – už pět let je kouření pro zábavu legální v jihoamerické Uruguayi a v několika amerických státech. Kanada je ovšem první velkou a vyspělou zemí, která k legalizaci marihuany přistoupila. Co se bude dít, zajímá všechny: politiky, lékaře, právníky, velké firmy i drogové dealery.

Nejednoznačné

Spolu s možností změnit své vědomí bez obavy z trestu dostali kanadští občané k nastudování poměrně složitý právní labyrint. Kanada se dělí na deset států a tři provincie. Na každém území platí trochu jiná pravidla. Někde je možné kouřit od osmnácti, jinde až o rok později. Někde bude možné koupit marihuanu v kamenném obchodě, někde pouze on-line. Někde se bude možné intoxikovat kdekoli, jinde pouze v soukromí. Čerstvě přijatý zákon sice ze své podstaty liberalizuje drogovou politiku, zároveň ale může velmi přísně trestat ty, kdo jej budou jakkoli překračovat.

Zkušenosti z Uruguaye ukazují, že dvě podstatná očekávání, která legalizace marihuany vzbuzuje, se nenaplňují. Nebo alespoň zatím ne. Lidé, i když už zmizí lákavost „zakázaného ovoce“, nekouří marihuanu méně. Je tomu naopak, uživatelů je víc. A co je důležitější – s legalizací neslábne černý trh. To je způsobené hlavně tím, že státní produkce marihuany a státem licencovaná distribuce zdaleka nepokrývají poptávku. Získat legální drogu je natolik složité nebo je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].