Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Byl bych rád, kdyby mi prezident do úřadu nemluvil

S ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem o neklidu ve střední Evropě, setkání s opozičníkem Navalným a o tom, před čím nechce zavírat oči

Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček byl minulý týden na oficiální návštěvě v Rusku, kde se setkal se zástupci vlády včetně lidí na sankčních seznamech EU a USA. Chtěl jste se vůči této cestě kriticky vymezit, váš stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček vám to měl rozmluvit. Čím Jan Hamáček argumentoval?

Rozhodl jsem se, že se s panem Vondráčkem nejprve setkám a probereme průběh jeho cesty. Proto jsme nakonec nevydali prohlášení, které jsme na ministerstvu na pracovní úrovni připravovali.

Rozhodnutí takto postupovat učinil Jan Hamáček?

Pan předseda Hamáček se k této otázce veřejně vyjádřil po zasedání vlády a já jsem už necítil potřebu to komentovat za ministerstvo zahraničí.

Před nástupem do funkce jste řekl, že budete tváří v tvář prezidentovi a premiérovi autonomní ministr zahraničí. Proč vám to mají diplomatický sbor a veřejnost věřit, když při první příležitosti ustoupíte i svému stranickému šéfovi?

Jak jsem řekl, chci o zahraniční politice nejprve mluvit s jejími aktéry a nevydávat unáhlená prohlášení. S panem předsedou Vondráčkem se tento týden sejdu a poté se k tomu vyjádřím.

Jak rozumíte té cestě? Bylo vhodné, aby jel Radek Vondráček do Moskvy teď, když Britové oficiálně ukázali na Rusko jako viníka pokusu zabít na území Velké Británie bývalého agenta Skripala? V důsledku atentátu zemřela jedna britská občanka.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].