Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Sauning není zločin

„Nevím, co je odvážného na tom, že člověk porušuje zákon.“ Tak před dvěma lety komentoval současný starosta Prahy 3 Alexander Bellu rozhodnutí Nadace Charty 77 věnovat Cenu Františka Kriegla squatterům z Autonomního a sociálního centra Klinika. Dát cenu udílenou za občanskou statečnost lidem, kteří se rozhodli dělat veřejně prospěšné aktivity v nevyužívaném, následně jimi ilegálně zabraném objektu, totiž zastupitel za ODS považuje za pohrdání právem. A dělá to tak usilovně, že si na svém boji s Klinikou postavil značnou část své komunální agendy.

Velmi legračně proto působí, když se teď ukázalo, že jako kritik squattingu považuje za zcela přirozené, když si něco cizího může zabrat sám pro sebe. Jak zjistil deník MF DNES, bez povolení společenství vlastníků domu, ve kterém na Žižkově bydlí, si na jeho střeše postavil saunu. Dostat se do ní může jen on a další majitelé bytů v posledním patře, zbytek obyvatel domu má smůlu.

Aktivisté z Kliniky a spřízněného Radia Tuleň zprávu přijali s pochopením. V rámci své solidarity ve středu dokonce uspořádali demonstraci před Belluovou radnicí. Dorazili na ni v županech a s transparenty se slogany „Sauning není zločin“ či „Každá střecha potřebuje svoji saunu“, čímž dali v parafrázi známých hesel používaných na obhajobu Kliniky najevo, že to s podporou Bellua myslí ironicky.

Jenže zdá se, že poslední se bude smát Bellu. Člověk, který se společnou střechou nakládá bez souhlasu jejích majitelů, totiž mohl koncem týdne spokojeně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].