Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Rohatí za každým rohem

Nezařaditelná kapela WWW představuje své nejchytlavější album

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Je to svět nevyzpytatelný, groteskní barevný. Není radno v něm pobývat dlouho, ale kdo se do něj vydá, zažije spoustu překvapení. Za každým rohem tu číhají rohatí, z nebe padá hořící pes, fyzikální zákony fungují velmi nespolehlivě, kruh má 370 stupňů, střídá se tu šest ročních období, čas se ohýbá v pase – a co chvíli se může vynořit nečekané nebezpečí jako utonutí v prázdné vaně. Hrdinové skladeb čelí trestům, jejichž smyslu nerozumějí a nechápou, čím se provinili. Je to kraj za zrcadlem, kde nervní neklidná elektronická hudba umocňuje nejistotu i atmosféru hrozící apokalypsy. Vstoupit do světa kapely WWW je zážitek plný adrenalinu i očisty.

Vsadit WWW do trefné škatulky není snadné, ale právě to má největší půvab. Byli sice první, kdo do českého prostředí uvedl hiphopovou kulturu. V jejich podání Praha na počátku devadesátých let okusila v jednom balíčku rap, graffiti i break dance. Po žánrových kořenech však dnes není v jejich tvorbě ani památky. Počínaje druhou inkarnací na albu Neurobeat z roku 2006 se WWW, za nimiž stojí dvojice Ondřej „Sifon“ Anděra a Lubomír Typlt, profilují jako nezařaditelná umělecká jednotka.

Vyjadřují se rapem, ale jejich texty postrádají hiphopová klišé, pokračují spíš v temné poetice českého předlistopadového undergroundu, než by přitakávaly drsnému pouličnímu životu. Hudebně zase připomínají pionýry industriálu a tvrdé elektroniky – a spousta jejich skladeb by obstála čistě instrumentálně. Nehledě na to, že mají specifickou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].