Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Limetková okupace

Už zase obsadili Prahu. Stejně jako tenkrát projela Vinohradskou třídou bojová vozidla. Nocí opět znělo temné dunění. Ráno se zjistilo, že to byl omyl – elektrické koloběžky na rozdíl od tanků neduní. Zato jich jsou tisíce a zaplavily celou Prahu. Místo rudé invaze limetkově zelená. A místní obyvatelstvo? Okupanty nadšeně vítá. Pamětnice z jednoho vinohradského činžáku, kde hrdě uchovávají stopy po sovětských kulkách, hned volá další kamarádce-pamětnici. Organizují odboj a shromažďují informace.

Zelenkavá armáda Lime, firma z Kalifornie, se rozhodla ovládnout nejen Prahu, ale celý svět sdílenými elektrickými koloběžkami. Už má obsazeno zhruba sto amerických a devět evropských měst plus padesát univerzitních kampusů. Jak to funguje? Perfektně jako kulomet. Každý, kdo má staženou aplikaci, vidí na mobilu, kde se koloběžky nacházejí, nasedne a jede. Je to zábavné, rychlé a zelené a není divu, že to místní obyvatelstvo zbavilo rozvahy. Zrádci, cedí pamětnice mezi zuby, když z vinohradské cukrárny vyhlížejí na ulici, kudy každou chvíli prosviští typ s vlajícími vlasy. I když by správně měl mít přilbu.

A to je právě ten problém. Každý, kdo si půjčuje koloběžku, musí odsouhlasit, že bude mít přilbu a chovat se bezpečně. A klidně to odsouhlasí, jen aby se už mohl řítit ulicemi. Stejně tak podmínky, v nichž se firma vzdává odpovědnosti za případnou újmu. Nadšení plus elektrická baterie mu dávají sílu tanku. V USA zaznamenali již dvě smrtelné nehody koloběžkařů.

Pamětnice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].