Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

ČSSD a Zemanův apendix

Jestli se něco ukazuje, pak to, že přihlášení se k silnému hráči ničemu nepomůže

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Sociální demokraté hledají cestu z krize. Zatím jsou ve stadiu obviňování, kdo za prohrané komunální volby může. Je viníkem bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka? Nebo současné vedení, které se rozhodlo bezvýhradně následovat směr určený Milošem Zemanem? Lidové noviny překvapivě uvedly, že by zachráncem mohl být ministr zemědělství Miroslav Toman. Ten sice není členem strany, ale je prý připraven do ní vstoupit. Tím by se však ještě více posílila závislost na prezidentovi, protože Toman dnes ve vládě nezastupuje žádnou koaliční stranu, ale své obchodní zájmy a právě Hrad.

Pokud se tak stane, bude to završení cesty ČSSD českými dějinami. Jestli se totiž něco ukazuje, pak to, že přihlášení se k silnému hráči ničemu nepomůže. Nepomáhalo to ani menším stranám, které vzývaly Václava Havla, nezachránilo to ani ještě menší strany, jež upřednostňoval ve funkci Václav Klaus. Koho podporoval Miloš Zeman – včetně strany, která nesla jeho jméno –, ten se ocitl mimo hru.

Lidé nepotřebují volit něčí apendix. Byť patří k jinak populární politické osobnosti. Voliči hledají strany, které je budou zastupovat. Potřebují věřit tomu, že na ně myslí, že pro ně chtějí prosadit to, co si přejí.

Sociálním demokratům dnes chybí vlastně úplně všechno. Osobnosti, program, důvěryhodnost, peníze, lehkost, dar komunikace… Když už se jim něco povede, přivlastní si to Andrej Babiš, který je větší, hlasitější a má svá média.

Česko však demokratickou levici potřebuje. Andrej Babiš cílí na voliče seskupené vlevo, nicméně spíše svojí rétorikou a tématy, která ho nic nestojí. Třeba strašením uprchlíky, ale i zvýšením (rozhodně potřebným) důchodů. To jsou vlastně jednoduché úkony. Mnohem méně se však snaží dostávat lidi z hranice chudoby, zjednodušovat cestu k bydlení či dobrému vzdělání. Až tohle levicoví voliči zjistí, bude hrozit jejich radikalizace, protože se budou cítit zrazení, opuštění.

Jak sociální demokraté hledají cestu k záchraně, si přečtete v článku Ivany Svobodové v rubrice Téma.

A na závěr jedna radostná zpráva. Letošním vítězem ceny za environmentální publicistiku Ekopublika se stal redaktor Respektu Martin Uhlíř. Jeho oceněný článek o vymírání hmyzu najdete na našich webových stránkách.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2018 pod titulkem ČSSD a Zemanův apendix