Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

ANO promýšlí, jak dál udržet voliče ve střehu

Bezprostředně poté, co se předminulou sobotu Andrej Babiš dozvěděl, že ANO nebude mít v Praze dostatek hlasů na obhájení primátorského křesla, zatímco jinde v Česku uspělo, předstoupil před novináře. Kvůli propadu v hlavním městě nebyl sice kdovíjak nadšený, jinak na něm ale byla znát spokojenost. ANO regionálně posílilo a upevnilo tak svoji pozici na politické scéně.

V krátkém projevu Babiš řekl, že je to i proto, že jeho vláda šlape, a pochválil svoji spolupráci s Janem Hamáčkem. Jak tvrdí lidé z Babišova okolí, premiér v ní chce pokračovat i nadále. Cílem je prezentovat se před voliči jako lídr, kterému jde o stabilitu. S Hamáčkem se mu navíc údajně spolupracuje daleko lépe než s jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou, což je vidět i navenek. Zatímco se Sobotkou se na veřejnosti očerňovali, s Hamáčkem pro sebe mají zatím jen slova uznání.

Babiš je údajně ochotný Hamáčkovi, když si o to řekne, nabídnout před březnovým sjezdem ČSSD nějaký programový ústupek, aby ho uvnitř jeho partaje posílil. Vadí mu totiž méně než jeho vnitrostraničtí oponenti. Hamáček je pro Babiše ideální partner, ve vládě mu příliš neoponuje, je v podstatě neviditelný, Babiše nijak neohrožuje. Tím, jak se ANO posunulo do levé části politického spektra, navíc ČSSD odčerpává voliče.

Před komunálními volbami sice Babiš a někteří další politici ANO začali vstřícněji mluvit také o ODS, hlavním důvodem ale mělo být – jak zaznívá z ANO – připravit si půdu pro spolupráci na jednotlivých radnicích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].