Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Jak šťastně stárnout

Pozdní věk může být mnohem zajímavější, než jsme si mysleli
+ 5 rozhovorů s inspirativními osmdesátníky

Jiří Černý • Autor: Milan Jaroš
Jiří Černý • Autor: Milan Jaroš

Pokud byste si dali tu práci a prošli příslušnou vědeckou literaturu, objevíte v ní zhruba 80 různých definic toho, jak vypadá úspěšné stáří. Specialista na psychologii stárnutí Alan D. Castel to udělal a své úsilí shrnuje povzdechem, že ideální stav věku, který začíná někdy mezi šedesátkou a sedmdesátkou, je zkrátka velmi těžké definovat, protože je značně komplexní. Ve své čerstvě vydané knize Better with Age (Lepší s věkem) ovšem kalifornský profesor dodává, že rozpoznat člověka, který uměl pěkně zestárnout, svým způsobem zas tak těžké není: „Když někoho takového uvidíte, prostě to poznáte.“

Lidé, kteří zestárli dobře, vyzařují nezaměnitelnou energii, jejich přítomnost mladší ročníky povzbuzuje, inspiruje a zároveň uklidňuje. Takřka každý z nás měl ve svém životě staré lidi, kterým za mnohé vděčí, a každé společenství ví, že moudré muže a ženy s dlouhou životní zkušeností potřebuje, pokud se chce zdravě rozvíjet.

Ne vždycky se ovšem proces stárnutí vydaří a skoro se zdá, že po světě běhá stejný počet moudrých seniorů jako těch zahořklých a protivných. Pátrali jsme, co vlastně člověk může udělat pro to, aby se jednou zařadil mezi ty první. A objevili jsme pár praktických doporučení i zákonitostí stejně tajemných, jako je stáří samo.

Rizikový manévr

Všichni jsme tu fotku viděli v novinách. Na řece uprostřed New Yorku leží napůl potopené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].