Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Příliš mnoho peněz

Centrální banka opět zvedla úroky – ale spořiví Češi na tom rozhodně nevydělají

ČNB
ČNB

Časy, kdy se úrokové sazby v Česku držely kolem nuly, jsou od minulého týdne opět o něco vzdálenější. Alespoň pro část obyvatel této země.

Česká národní banka (ČNB) ve středu zvýšila svůj hlavní úrok z 1,25 na 1,5 procenta. Od loňského srpna zvedla sazby už celkem šestkrát, z toho tři poslední pohyby přišly těsně za sebou v období od června do září.

Kromě dohledu nad zdravím bank slouží ČNB také jako instituce, kde si banky půjčují nebo – v případě Česka – ukládají rezervy. Sazby ČNB jsou proto intenzivně sledovanou veličinou, která slouží jako vodítko pro to, kolik banky účtují klientům a jaká je „cena peněz“ v celé ekonomice.

Zdražení už se projevuje v praxi. V tabulkách bank se ale objevuje jeden neobvyklý jev, který je s postupujícím růstem sazeb čím dál zřetelnější. U hypoték a dalších úvěrů je jasně vidět, že úroky jdou nahoru. Na druhou stranu úroky, které banky nabízejí klientům za jejich vklady, se nemění a v řadě případů zůstávají kolem nuly.

Čím to je? Kromě snahy vydělat jde také o efekt nedávných devizových intervencí. Hraní s kurzem sice pomohlo ekonomice k nynější prosperitě, ale s odstupem času má nečekané vedlejší účinky – jako třeba právě ten, že ochránit svoje peníze před inflací je nyní nelehká věc.

Není to téma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].