Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Tvrdší koncovka na obzoru

Kdo platil první kontroverzní inzeráty

Sejdeme se v hospodě. (Schön) • Autor: ČTK
Sejdeme se v hospodě. (Schön) • Autor: ČTK

Dosud víceméně klidná a korektní prezidentská kampaň začíná před druhým kolem měnit tón. Objevily se první přímé inzertní útoky na protikandidáta, byť zatím oproti předchozí prezidentské volbě představují spíše čajíček. Dva deníky otiskly minulý čtvrtek reklamní stránku bojující za jednoho z finalistů, úřadujícího prezidenta Miloše Zemana. Vedle jeho tváře, zobrazené starší fotografií, na níž oproti dnešku vypadá v dobré fyzické kondici, je nápis: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!“ Reklama by se měla objevit i na billboardech.

Inzerát zvedá zdejší chytlavé téma a snaží se voliče přesvědčit, že volba Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše znamená zaplavení Česka uprchlíky. To ale nejde dovodit z žádného jeho veřejného vystoupení, Drahoš se k migrantům dosud vyslovoval rezervovaně, v obavě, že by mohl přijít o část proti nim naladěných voličů. Zeman je tu naopak vylíčen jako politik, který lidem zaručí bezpečí. Kdyby zůstalo u těchto zkreslení, bude kampaň probíhat v rámci stále ještě přijatelných mantinelů. Vzhledem ke zkušenostem se lživými hanopisy publikovanými coby inzerát těsně před minulou volbou však komentátoři a experti na politický marketing očekávají, že Česko čeká daleko tvrdší koncovka. To vzbuzuje zájem i o lidi stojící za zmíněnou reklamou „Tato země je naše!“.

Čínská stopa

Zadavatelem inzerátu je společnost Euro-Agency. Jako zhotovitel jsou na něm uvedeni Přátelé Miloše Zemana. Tento spolek již v prvním kole…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].