Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Nechceme, aby Blaník byl prezident

S režisérem Markem Najbrtem a scenáristou Tomášem Hodanem o blížící se premiéře jejich filmu Prezident Blaník a o tom, kdo na politické scéně je ještě cyničtější než jejich hrdina, který v populárním seriálu ovládá veškeré zdejší dění.

Marek Najbrt, Tomáš Hodan • Autor: Matěj Stránský
Marek Najbrt, Tomáš Hodan • Autor: Matěj Stránský

Během natáčení filmu Prezident Blaník jste objížděli reálné prezidentské debaty. Z dosavadních ukázek to vypadá, že žádný z kandidátů neměl s natáčením během debat problém, že byli dokonce rádi, když s nimi Tonda Blaník pózoval.

Hodan: Náš první a nečekaný vstup do reality bylo natáčení debaty na právnické fakultě. Herci Michal Dalecký s Halkou Třešňákovou seděli v publiku a hráli Tondovy spolupracovníky Žížalu a Lenku. Na kandidáty vznášeli dost nehorázné dotazy. Když se Žížala zeptal Drahoše, za kolik by se nechal uplatit, tak ho nepoznal, nevěděl, co má dělat, a Drahošova žena na něj musela gestikulovat, že je to sranda.

Co by Tonda Blaník poradil Zemanovi, aby vyhrál?

Najbrt: Jeho cílová skupina je natolik čitelná, že zdaleka nejlíp funguje, co už Zeman dělá. Tonda by v jeho případě asi už nic geniálnějšího nevymyslel.

A co by poradil Drahošovi?

Najbrt: Tomu je každá rada drahá, protože bezskrupulózní střelbě těžkou municí, která není v jeho stylu, se dá těžko konkurovat. Nevím jak Tonda, ale já osobně bych mu radil klid a setrvání na svých pozicích.

Zaujalo vás v české politice něco, co by nevymyslel ani Tonda Blaník?

Hodan: Nejabsurdnější věc je v současné době Okamura. Babiš je klasickým příkladem bohatého podnikatele, který jde jako by spasit zemi, což se děje v mnoha zemích, ale Okamura? Stranu si založil na protiimigrantské rétorice, a přitom je na něm samotném na první pohled vidět, že není úplně odtud. Navíc jsem přesvědčen, že si nic z toho, co říká, ve skutečnosti nemyslí a ani jeho předchozí život tomu nenasvědčuje. Člověk, který měl cestovku a lobboval za otevřené hranice, by je teď chtěl zavírat? Je to jen jeho byznys plán, nalezená díra na trhu.

některá média spekuloval, že jestli nebude Blaník opravdu kandidovat Ostatně jeho volební hesla „Lithium do každé rodiny“ nebo „Korupce dostupná pro každého“ nejsou zas tak vzdálená od sloganů normálních marketérů. Bavili jste se s Babišovým stratégem Markem Prchalem nebo poradcem Pirátů Jakubem Horákem?

Hodan: Osobně je neznám a neměl jsem pocit, že bych je k tomu potřeboval. Stačí mi podívat se na jejich hesla a vymyslet si o něco absurdnější. Politický marketing mně nepřipadá jako něco složitého, je to dost přeceňovaná věc.

Teď se mluví o tom, že mají větší vliv na veřejnost než sami politici…

Najbrt: Taky si myslím, že je to přeceňované, že se často až zpětně vytvoří legenda, že to něco způsobilo. Samozřejmě to má svůj vliv, ale Babiš by nebyl Babišem, kdyby to neměl tady, v hlavě.

Změnil se během práce váš pohled na politiku?

Najbrt: U mě se teď děje to, že mám potřebu začít akcentovat, že politika je potřebné řemeslo, které se nepochybně dá dělat seriózně. S přiměřeným profitem, jejž si každý za svou práci zaslouží. Čili tím vlastně trochu popírám postoj tvůrce Blaníka, který tyhle věci zesměšňuje, neguje a dehonestuje.

Hodan: Lidé, kteří říkají, že za všechno špatné můžou jen politici, jsou vlastně docela optimisti. Já si nemyslím, že lidstvo je nějaká superparta, a pak existuje skupina špatných politiků, kteří nám ničí životy. Třeba nedávno jsem šel s kamarádem po Praze a na chodníku byl psí výkal. A on říkal, jak je strašný, že s tím radnice nic neudělá. Jenže mně připadá strašný, že to po tom psovi nesebral jeho pán.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].