Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Víc Babiše

Rozdávat ze státních peněz nebylo nikdy snazší a vláda z toho šikovně těží

Čára vládního hospodaření se v posledních letech občas zaklikatí, ale v zásadě drží směr. Schodek státního rozpočtu vytrvale klesá, loni se dostal skoro na nulu a totéž se má podle průběžných čísel opakovat i letos.

Příští rok se chystá obrat. Rozpočet na rok 2019, který Babišova vláda schválila minulý týden, vrací čáru do minusu – počítá se schodkem, tentokrát ve výši 40 miliard korun.

Už mnohokrát padlo, že v době, kdy je ekonomika na vrcholu, není pro schodkový rozpočet opodstatnění. Babiš však kalkuluje s jinou, jednodušší matematikou. Čím víc peněz rozdělí, tím víc bodů získá. Tento postup plánuje i v dalších dvou letech a není důvod ho za to chválit.

S větrem v zádech

Schodek v praxi znamená, že vláda utratí víc, než vybere. Už dopředu jde tedy do nového roku s tím, že jí bude 40 miliard chybět. Peníze si půjčí, což zvedne státní dluh. Totéž chce zopakovat v letech 2020 a 2021.

Český schodek ani dluh (suma všech ročních schodků dozadu – momentálně 1,65 bilionu korun) nejsou v porovnání s okolním světem nijak extrémní. Plánované schodky zemi nezruinují, to ale ještě neznamená, že jde o správnou politiku.

Babiš měl mimořádné štěstí v tom, jak svoji politickou dráhu načasoval. Zahájil ji na sklonku krize a od té doby má díky sílící ekonomice nepřetržitě vítr v zádech. Mnozí jeho příznivci mylně zaměňují příčinu a následek a věří, že svět kolem nich šlape díky kompetentnímu vůdci. Skutečnost je ale samozřejmě jiná. V dobré hospodářské kondici je celý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].