Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Magnet fishing

Deset malých chlapečků mělo rádo magnet, jeden měl radši Playstation, takže jen devět. Zdá se, že není moc hraček, které by chlapce a teenagery přitahovaly víc než magnety. Konkrétně takové, jimiž se dají lovit železné předměty z vody jako ryby. Magnet fishing, to je teď na žebříčku koníčků naší mládeže číslo jedna – s náskokem vede před sledováním držkopádů na YouTube.

Devět malých chlapečků škemralo o magnet o síle aspoň sto jednoho newtonu, jeden z nich se uškemral, zbylo jich osm. Základním nástrojem pro magnet fishing je samozřejmě vhodný magnet. Proto mohla tahle disciplína naplno nastoupit až s komerčním rozšířením neodymových magnetů. Jsou ze slitiny neodymu, železa a boru a i poměrně malý magnet udrží sto, dvě stě i víc kil.

Neodymové magnety vyvinula v osmdesátých letech firma General Motors a mají nekonečné využití v autech od motoru po stěrače, dále ve strojírenství na zvedání a upevňování předmětů, na ložiska, do elektroniky a tak dále, viz osmdesát dva milionů fanouškovských stránek o magnetech na světovém webu. Žádné využití však není tak zábavné jako tahání starého železa z vody. Osm malých chlapečků tak šlo lovit šrot, tři vytáhli munici, zbylo jich jen pět.

Ve vodě je toho hodně, jak dokazují nesčetná videa na YouTube. Někdo našel sejf se šperky, někdo mince, zbraně nebo právě nevybuchlý granát. Největší úspěch je, když se musí volat policie, což se však povede zřídka, většinou se chytí smetí. Ale je snad někomu zrezlá tyč málo?

Pět malých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].