Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Email se neposílá

„Chybám se nevysmívám, jen kvůli nim text občas dostane nečekaný spád.“ (Twitterový účet Markéty Gregorové)
„Chybám se nevysmívám, jen kvůli nim text občas dostane nečekaný spád.“ (Twitterový účet Markéty Gregorové)

Odkud vzniklo zvolání „panenko skákavá“ a proč nezaměňovat slova „protežovat“ a „protěžovat“. Markéta Gregorová (35) na twitterovém účtu Jazykovědma denně přináší tipy, hříčky i nejčastější chyby. „Nevnímám chyby jako horší či lepší. Ale když už chyba musí být, oceňuji kreativitu pisatele a miluji humor nechtěného,“ říká ke svým inspiracím.

Co bylo impulzem k založení Jazykovědmy?

Zní to nabubřele, nicméně po přečtení několika knížek o osobním rozvoji jsem usoudila, že bych chtěla na světě nejen být, ale být tu taky k něčemu dobrá. Lék na rakovinu nevynaleznu; ale pokud pár lidem pomůže, že se ode mě dozvědí něco o jazyce, a ještě se u toho pobaví, pak je „mise splněna“.

A co je tedy jejím cílem?

Kromě toho, že se podělím o to, co vím, tak vizionářský cíl nemám. Na obhajobu dodávám, že jsem začala tweetovat s tím, že si mě třeba pár lidí časem najde a sem tam si něco přečte. Netušila jsem, že budu mít tisíce příznivců a říkat si: „Jejda, nějak se to vymklo z ruky.“ Byla jsem skeptická, ale zničehonic se vytvořila komunita lidí se zájmem o češtinu a nadšením pro odhalování jejích zákoutí. To mi přijde úžasné: svět je přece jen ještě někde v pořádku.

Studovala jste český jazyk?

Nestudovala a dodnes toho lituji. Vystudovala jsem ale anglistiku, takže filologický základ mám. Jednou jsem se učila na zkoušku a v odborné publikaci neustále narážela na chyby,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].