Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Žlutý bůh

Ó můj bože. OMG. Hovoří k vám VGI. Velký globální influencer. Ode dneška nová barva. Bude to žlutá. Světová média hlásí, že generace Z, mládež narozená po roce 1995, na výsluní mládí a trendů střídá mileniály. A že jejich barva bude Gen Z Yellow. Blbý název pro trendy barvu? Vymyslete někdo lepší. Prozatím podchytíme vlogery, influencery a holky z marketingu v háemku. Jistě, taky Amal Clooney a Meghan Markle. OMG, neplést s Merkel! Ať je žluto!

Gen Z střídá mileniály, žlutá růžovou. Millennial Pink. OMG to byl trend. Mileniál měl růžový koš na odpadky, ponožky i pudink. A všechno  ostatní taky. Svět se zbarvil do růžové. Nebo spíš špinavé a trochu lomené a mírně ironické, ne úplně růžové růžové, prostě mileniální růžové. Přesně pro mileniály, ty růžové mozky. Je to jejich barva, barva nezávazné slušivé revoluce za hezký a fotogenický svět. Růžová jde k pleti klukům i holkám a kdo není to ani to, taky s ní nic nezkazí.

Se žlutou je to složitější. Žlutá je barva zlá a nepříjemná. Žluté pigmenty se vyráběly z lejna krav, které se krmily jen mangovými listy a co ze zvířat vyšlo, se sušilo a mlelo a pak tím Rembrandt namaloval Jidášův plášť. Jidášovi to dvakrát neslušelo. A to se nezměnilo, kdo si vezme žlutou, vypadá hned proradně a navíc vybledle. Ovšem jak tak pozorujeme, Gen Z dokáže úspěšně spojit to nejhorší ze všech epoch a na Instagramu to vypadá neodolatelně cool. Takže proč ne žlutá?

A Gen Z Yellow se chytá i u žen ve věku jejich matek. Amal ve žluté na svatbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].