Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Beranidlo a strach

Americký prezident je chaotický, podlý, empatie neschopný muž

Touha dozvědět se, co se děje v zákulisí Trumpova vládnutí, je podle všeho neukojitelná. Nejnovější knihy Boba Woodwarda Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě) se za první den prodalo 750 tisíc výtisků. To je americký rekord. K tomu je dobré nezapomínat, že legendární novinář, proslulý odhalením aféry Watergate, není první, kdo pohled do okolí nejrozporuplnějšího moderního amerického prezidenta nabízí. Se svou verzí již přišel novinář Michael Wolff v (i česky vydaném) bestselleru Oheň a hněv, bývalý šéf FBI James Comey i vyhozená poradkyně Omarosa Manigault Newman. Obraz Trumpova vládnutí, který z knih vystupuje, si je natolik podobný, že nemůže být vylhaný nebo vymyšlený. Titul Woodwardovy knihy ho vystihuje dokonale. Z prezidenta jde strach.

Samozřejmě že Woodward je z novinářského hlediska úplně jiná váha než ostatní autoři. Wolff má trochu pověst kontroverzního bulvaristy. Comey je bývalým státním úředníkem, který popisuje svou osobní zkušenost a nesnaží se rekonstruovat celistvý obraz. Omarosa, bývalá Trumpova kolegyně z televizních show a členka jeho politického týmu, je v podstatě ze stejného kadlubu jako prezident a po nuceném odchodu z Bílého domu chce především nastartovat další kapitolu své kariéry mediální celebrity.

Woodward naopak postupuje metodicky, chladně a neúprosně. Jeho kniha stojí na rozhovorech se zhruba dvěma stovkami lidí z Trumpova okolí, jejich poznámkách, deníkových záznamech. Rozhovory jsou nahrávány…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].