Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Akční ptakopysk

Snímek Predátor: Evoluce zkouší vzdát poctu filmu, který v roce 1987 změnil podobu akčního žánru

Predator (2018) 
 • Autor: Profimedia, Film Stills
Predator (2018) • Autor: Profimedia, Film Stills

Jeho DNA je jako menu v čínské restauraci,“ vysvětlí mladá bioložka skupince vojáků ve snímku Predátor: Evoluce. Má tím lehce nekorektně na mysli, že ikonický mimozemšťan s dredy, jemuž tu vojáci čelí, vznikl spojením různých genetických informací, které z něj dělají dokonalého krvežíznivého superbojovníka. A stejná definice jako by platila pro celý film, jejž hrají od minulého týdne i česká kina – a který je šestým dílem z velmi volné série, jíž se krutá mimozemská bytost prolíná.

Na začátku stál v roce 1987 snímek Predátor. Kombinace akčního filmu, hororu a sci-fi v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem. Pod jeho vedením je skupina žoldáků vyslána do džungle, aby tu zlikvidovali nepřítele, z nějž se namísto dobově populárních latinskoamerických kontras vyklube vesmírné monstrum lovící lidi pro zábavu. Díky kamufláži dokáže splynout s okolím a stává se tak dvojnásob hrozivým. Diváky udržoval v napětí i pohled predátora pojednaný jako termovize – monstrum vidělo těla budoucích obětí jen díky teplu, které vyzařovala. Stejný princip pak využívaly další filmy, z nichž některé párovaly PredátoraVetřelcem, a počítačové hry.

Na prozatímním konci je mix moderní sci-fi, akční komedie, vojenské propagandy, konspiračního filmu – a dobrodružství s chlapcem, který rozlouskne šifru, ale namísto přítulného E.T. si objedná do obýváku monstrum. „Chtěli jsme vměstnat do jednoho filmu tolik žánrů, kolik jsme jen mohli, a vytvořit guláš, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].