Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Lekce Chemnitz

Německý mainstream nedokáže bránit pokračujícímu roztržení společnosti

Příběh, který se poslední dva týdny odehrává šedesát kilometrů od českých hranic, je z každodenního zpravodajství dobře znám. V Chemnitzu o víkendové noci před čtrnácti dny Iráčan a Syřan, kteří přišli do Německa žádat o azyl, nožem zavraždili mladého Němce. Následující večery pak pochodovali městem fotbaloví chuligáni, bývalí a současní neonacisté doplnění slušným počtem běžných občanů a volali: „Naše město, naše pravidla“, „My jsme lid“, někteří hajlovali. Lidé s viditelně neněmeckými kořeny raději nevycházeli do ulic. Proti těmto demonstracím pořádala protidemonstrace mládež a nejrůznější antifašistické spolky pochodující ulicemi s heslem: „Nás je víc.“ Dramatické dva týdny odhalily několik nepříjemných stránek současného Německa.

Alternativa pro extremisty

Skoro každý den je v Německu spáchána vražda, obvykle ale nenásledují demonstrace, které by vinu za zločin z konkrétního pachatele kolektivně přenášely na všechny příslušníky jeho sociální skupiny či národního původu. Nedělo se to ani v naprosté většině mediálně sledovaných vražd spáchaných žadateli o azyl. V Chemnitzu se to však stalo a není to náhoda.

V Sasku se po sjednocení Německa sice podařilo opravit náměstí a silnice, ale emocionálně a politickými hodnotami je to od německého mainstreamu pořád vzdálená země. Jinak nelze tamní tak rozšířené naštvání na elity, nenávist vůči kancléřce a fakt, že pětadvacet procent Sasů by volilo krajně pravicovou, protievropskou Alternativu pro Německo (AfD),…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].