Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Kdo koho zachraňuje

Parná léta nutí česká města měnit přístup ke svým stromům

Strom, model 2018.
(Pražský park Klamovka) • Autor: Milan Jaroš
Strom, model 2018. (Pražský park Klamovka) • Autor: Milan Jaroš

Každý si toho nevšiml, ale opravdu pozorným chodcům tahle novinka nejspíš neunikla. V ulicích a parcích Prahy, Brna nebo Jihlavy se během letošního léta objevily zvláštní umělohmotné pytle přisáté ke kmenům stromů. Jsou plné vody, která z nich během dne zvolna prosakuje do země a zalévá kořeny stromu. Závlahové vaky, jak jim říkají odborníci, nevypadají nijak přitažlivě, letošní léto ale bylo tak horké a suché, že by ho hodně stromů bez téhle pomoci nepřežilo.

Plastové vaky udržují při životě také viditelně skomírající mladé stromy roztroušené po vyprahlém palouku v pražském parku Klamovka. V pětatřicetistupňovém vedru, které tu v poledne ke konci srpna panuje, vypadají stromy se zelenými pytli ze všeho nejvíc jako pacienti na nemocničním lůžku připojení k umělé výživě. „V jednom je to letošní šílené sucho dobré. Lidé konečně na vlastní oči vidí, že jde do tuhého a že je potřeba něco udělat,“ říká nakrátko ostříhaný čtyřicátník, který vyprahlou scenerii pozoruje ze stínu mohutného kaštanu.

„V parku sto let, na ulici polovinu,“ říká arborista David Hora o stromech ve městech • Autor: Milan Jaroš
„V parku sto let, na ulici polovinu,“ říká arborista David Hora o stromech ve městech • Autor: Milan Jaroš

David Hora je arborista neboli odborník na stromy a v českých městech je sází a opečovává už dvacet let. Zažívá denně zblízka fakt, že většina lidí si hodnotu stromů neuvědomuje – berou je jako samozřejmost až do doby, než přijde vlna veder. „Jakmile to udeří, každý chce být ve stínu,“ říká Hora. Obyvatelé měst z vlastní zkušenosti dobře vědí, že stromy fungují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].