Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Byl starý, už dosloužil

Česká stopa v dramatickém únosu vietnamského politika

Získá zase svobodu? (Trinh Xuan Thanh po únosu do Vietnamu) • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Získá zase svobodu? (Trinh Xuan Thanh po únosu do Vietnamu) • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Parkovací místo před cestovkou Hieubuitravel ve vietnamské tržnici Sapa v Praze je prázdné. Ještě celkem nedávno tu stával bílý Multivan Volkswagen T5, už tu ale není. A prázdno je i v nedaleké kanceláři, jejíž majitel Long Nguyen Hai si vůz přišel loni v červenci pronajmout k obchodníkovi, jenž poskytuje služby v oblasti dopravy, hoteliérství a peněžnictví. V současné době Nguyen Hai sedí v Německu ve vazbě kvůli únosu významného vietnamského exilového politika, kterého vietnamská tajná služba za bílého dne odvlekla rovnou z berlínského parku v multivanu zapůjčeném v pražské Sapě. Případ vyšetřuje policie tří zemí, mezi hlavní podezřelé se coby pomocník únosců dostal bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, a jak zjistil Respekt, ve věci je i významná česká stopa.

A pak už nepřišel…

„Když si ode mě dodávku pronajímal, neptal jsem se, na co ji chce, čas od času prostě potřeboval něco převézt. Když jsem se později dozvěděl, že byla použita na únos, samozřejmě mě to šokovalo. Byla tady u mě kvůli tomu opakovaně policie, vypovídal jsem nedávno i před německým soudem,“ říká v tržnici Sapa majitel autopůjčovny, který Nguyen Haiovi auto pronajal. Nguyen Haie popisuje jako tichého člověka, který se na něj čas od času obracel, když potřeboval větší vůz.

Nguyen Hai ho v minulosti vždy vrátil v neporušeném stavu, proto když za ním přišel loni v červenci znovu, plácli si. „Byl to pro mě byznys jako každý jiný,“ říká muž. Při vracení auta si na Nguyen Haiovi nevšiml…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].