Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na snídani chodím občas ke stánku na pláž.

Ráno tam nikdo není, jenom občas tu po práci dopíjejí svoje pivo travesti prostitutky, pracující přes noc kousek dál v zatáčce. Jejich zákazníkem byl kdysi i národní fotbalový idol Ronaldo, najal si je ovšem, jak později vysvětloval, omylem, v domnění, že jsou to ženy. Někdy mi nabízejí, ať si dám pivo s nimi.

Dnes je docela zima. V oceánu ještě nejsou ani surfaři a po písku občas proběhne ranní běžec.

Eliáš mi přináší kafe, sendvič a kokos. Z kokosu kouká plastové brčko, a protože vím, že brčka jsou od minulého měsíce zakázaná, dívám se udiveně, na což Eliáš reaguje smíchem. Do toho přichází paní se psem a vytahuje svoje nové kovové brčko. Říká, že ho koupila na internetu za padesát realů – asi tři stovky korun.

A dokonce s tím člověk dostane i dva čisticí kartáčky, chlubí se.

Vezmu si snídani i s plastovým brčkem a s pocitem rebela si sedám k plastovému stolu na plastovou židli, které ještě zakázané nejsou. Přede mnou duní oceán. Nemůžu se toho nabažit; neustálý dunivý zvuk, zvolna se převalující ve spodních tóninách – jako by to bylo nějaké gigantické stvoření, kde je na každém z nás, zda si ho zařadí jako muže, nebo ženu. V místní řeči je to muž, ale mně vždycky víc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].