Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Propojme učebnu s obývákem

Renee Hobbs • Autor: Matěj Stránský
Renee Hobbs • Autor: Matěj Stránský

Už dlouho před tím, než se slova jako dezinformace či fake news stala běžnou součástí slovníků, vyvíjela profesorka Renee Hobbs vzdělávací programy a učební osnovy pro výuku mediální gramotnosti na amerických školách. Dnes je mediální vzdělanost nutnou životní dovedností a Renee Hobbs se v této oblasti řadí k předním světovým odbornicím.

Teď máme poledne. Která média jste už stihla dneska otevřít?

Prozatím pro mě uplynulé hodiny nebyly mediálně příliš intenzivní; pražský hotel, ve kterém bydlím, má totiž nádherný bazén. Kdyby to byl ale běžný den, měla bych už přečtené The New York Times v papírové verzi a zkontrolované e-maily. Pokud v e-mailové poště narazím na něco, co je pro mě novinka nebo je to nějakým způsobem překvapující, snažím se dozvědět víc přes YouTube, který využívám jako vyhledávač. A protože jsem také mediální tvůrce, měla bych již zaktualizovanou některou z webových stránek, teď zejména náš nový web zaměřující se na propagandu, Mind Over Media.

Pro řadu lidí je ve vztahu k médiím největším problémem přesycení informacemi. Jak o sebe v tomto ohledu pečujete vy?

Čas, po který se vystavuji zpravodajství a sociálním sítím, záměrně omezuji. Ze zpravodajství si vybírám pouze zdroje, kterým důvěřuji. Twitter kontroluji pětkrát šestkrát za den, na Facebooku trávím maximálně deset minut…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].