Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Manželstvím ku zdraví

Experti zjišťují, co se stane, když řeknete „ano“

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Však už to znáte. Cvičit, nekouřit, chodit víc pěšky. Omezit bůček, sůl a cukr, přidat salát, nestresovat se, pořádně spát a každý rok zajít na preventivní prohlídku. A tak dále.

Odborná doporučení, jak zajistit své maličkosti co nejlepší kondici, jsou dobře známá a nijak zvlášť vás nepřekvapí. Problém bývá spíše v jejich naplňování. Jedna položka na seznamu zdraví prospěšných úkonů ovšem nevyžaduje nijak zásadní nasazení a ke stavu vaší schránky může přispět celkem zásadně. Totiž – svatba.

Polovička, která hlídá

Hraje Mendelssohnův Svatební pochod, šaty z půjčovny vás trochu škrtí, ale oči máte jen pro ni či pro něj. Když rozechvělým hlasem říkáte „ano“, určitě vám hlavou běží všechno možné, jen ne myšlenky na stav vašeho kardiovaskulárního systému či hladinu cholesterolu v krvi. Ale to nevadí. Blahodárná síla manželství už tiše pracuje a výsledky se dostaví časem jako malá pozornost podniku.

Vliv manželského svazku na zdraví se zkoumá už léta a při četbě závěrů se člověku lesknou oči skoro jako tenkrát na radnici. Manželství podle výzkumů snižuje riziko infarktu, rakoviny nebo obezity, snižuje krevní tlak, funguje jako prevence cukrovky, ochrání vás před sebevraždou a nadměrným pitím, snižuje riziko propuknutí deprese a úzkosti a zvyšuje šance, že se z deprese a úzkosti případně vyhrabete. Jistá studie v úhrnu spočítala, že vstupem do oficiálního svazku klesá pravděpodobnost předčasného úmrtí o patnáct procent.

Všechna podobná zjištění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].