Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Jsme velká ucha

Dívčí duo Let’s Eat Grandma chytlavou cestou objevuje svět dospělých

Hlava se mi plní studem. (Let’s Eat Grandma) • Autor: WireImage
Hlava se mi plní studem. (Let’s Eat Grandma) • Autor: WireImage

Rokenrol je hudební disciplína, která patří teenagerům – ať už jsou staří jakkoli. Může jim být patnáct, dvacet, třicet, nakonec třeba i padesát let, ale musí v sobě stále mít něco z oné ryzí energie dospívání. Tak zní jedna z velmi trefných definic populární hudby. Skutečnost je ovšem zároveň taková, že opravdových teenagerských autorských hlasů není mnoho. Z pochopitelných důvodů: málokdo v tom raném věku dokáže dát svým pocitům jasný výraz a ještě je vzít jako základ pro univerzálně srozumitelný umělecký tvar.

Nespočet hudebníků se tak za formativními roky mezi dětstvím a dospělostí ohlíží, další vzývají jejich ducha a hodnoty, vše se ale odehrává převážně retrospektivně ve zpětném zrcátku. Nabídnout přímý vhled do mysli a hodnot, zmatku i nadšení raných let je něco, co zvládla jen hrstka tvůrců – v drtivé většině mladých žen jako Kate Bush, Lily Allen, Kate Nash nebo Lorde. V jejich linii nyní pokračuje britská dvojice Let’s Eat Grandma.

Kamarádky Jenny Hollingworth (19) a Rosa Walton (20) z Norwiche, které se znají už od předškolních let, nejenže natočily jednu z nejchytlavějších popových desek letošního léta. Jejich album I’m All Ears (volně přeloženo Jsem jedno ucho) také přesně zachycuje, jaké to je vstupovat do světa dospělých, poznávat jej i sebe sama. Poprvé se setkávat s tím, jak fungují milostné vztahy. A také zjišťovat, jakým způsobem je momentálně kulturně, společensky a mocensky vychýlená rovnováha mezi muži a ženami. „Svítivě růžová. Ta je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].