Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Výměna Mazánků

Do centrály proti organizovanému zločinu přišel nový šéf

Národní centrála znovu – a lépe? • Autor: Profimedia, MF Sedmicka - editor
Národní centrála znovu – a lépe? • Autor: Profimedia, MF Sedmicka - editor

Přesně dva roky po svém vzniku, 1. srpna, změnila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) svého šéfa. Michala Mazánka nahradil Mazánek Jiří. Nový šéf přebírá instituci, která v roce 2016 vznikla náhlým a nečekaným sloučením dvou uznávaných policejních týmů a od počátku čelila podezření, že jediným účelem jejího zrodu je snaha politiků zabránit detektivům jít dál po stopě některých citlivých kauz. Neboť jak protikorupční jednotka, tak i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tehdy vyšetřovaly několik mediálně sledovaných případů – a ty případy nejsou vyřešeny dodnes.

Podle oficiálních výročních zpráv Nejvyššího státního zastupitelství může za tento neúspěch právě ona reforma a následné „neefektivní fungování nové jednotky“. Naopak vedení policie v čele s policejním prezidentem Tomášem Tuhým fungování nově vzniklé jednotky dva roky chválí. Výměna šéfů se nyní podle vysvětlení z prezidia neodehrála kvůli špatné práci starého vedení, ale pouze proto, že se Michal Mazánek rozhodl skončit a bylo nutné rychle najít náhradu, která by „navázala na práci odcházejícího ředitele“.

Z hlediska veřejnosti je na celém sporu podstatné, že Jiří Mazánek je jak u policie, tak na státním zastupitelství považován za dobrého detektiva, muže, který se nenechá manipulovat. Čeká se od něj, že dokáže NCOZ – považovanou mnoha řadovými detektivy a státními zástupci za organizaci zatím v boji proti organizovanému zločinu a korupci opravdu nepříliš úspěšnou – zjednat respekt.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].