Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Pravítka a paragrafy

Nejrychlejší způsob, jak si zvednout náladu, je překvapivě jednoduchý

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Máte depresi, chybí vám energie, nemůžete se zbavit stresu a zaplavují vás negativní vzpomínky? Těžká chvíle. Obzvlášť proto, že odrazit se ode dna vždycky nějakou dobu trvá. Dnes pro vás ale máme jeden tip, jak si zvednout náladu rychle a jednoduše. Alespoň o chlup.

Připraveni? Takže – narovnejte záda, vztyčte hlavu, trochu roztáhněte ramena a nechte je uvolněně klesnout. Zkrátka – sedněte si rovně. Je to celkem banální, ale řada vědeckých studií potvrzuje, že v téhle pozici bude váš život záhy růžovější.

Člověk vzpřímený

Ano, zní to až nepravděpodobně, ale ta otravná paní (u starších ročníků soudružka) učitelka, která vás v první třídě přísným hlasem nabádala, ať sedíte jako pravítko, měla nejspíš pravdu. Rovné sezení pomáhá nejen páteři, což je obecně známo, ale záhadným způsobem prospívá i psychice.

Studií na tohle téma existuje celá řada a mívají velmi podobný design, jak se ve vědě říká. Výzkumníci najmou skupinu lidí a rozdělí ji na dvě půlky. V první z nich nechají lidi sedět zapadlé do židlí s ohnutými zády, zaoblenými rameny a předsunutou hlavou (jako paragraf, jak říkala paní učitelka), případně je nechají sedět normálně, což ovšem stejně znamená, že se většina do podobné pozice brzy sesune. Druhou polovinu vědci pečlivě instruují, aby seděli rovně a přitom uvolněně, případně ať vzpřímenou posturu podpoří nalepením pásek, které tělo drží. Oběma skupinám pak výzkumníci zadají stejný úkol.

Postupně tak vědci zjistili, že vzpřímené sezení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].