Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Odměna za nic?

Ministr kultury Antonín Staněk se rozhodl jmenovat svým náměstkem Aloise Mačáka. Volba poměrně neznámého jména působí logicky: Mačák před pár lety pracoval jako náměstek hejtmana Olomouckého kraje a Staněk je primátorem Olomouce, čili se z Hané dobře znají. Jenže tady taky veškerá logika jmenování končí. Právě proto, že Staněk Mačáka zná, by si s ním neměl nic začínat.

Pro zapomnětlivé se vraťme do roku 2015. Tehdy novináři z MF DNES zjistili, že Mačák dostává na svůj soukromý účet od místních firem statisícové dary. Nejvíc, přes milion korun, mu poslala prostějovská DT – Výhybkárna a strojírna, přičemž nebylo jasné, za co mu takový obnos poskytla. Když se částka provalila, Mačák nejdřív tvrdil, že šlo o příspěvek na volební kampaň jeho domovské ČSSD. Strana řízená Bohuslavem Sobotkou to ovšem okamžitě dementovala, Mačák tedy obrátil a začal říkat, že šlo o podporu jeho soukromého PR.

Policii se sice nepodařilo prokázat, že by Mačák firmě na oplátku ze své pozice poskytl protislužbu. Pro jeho stranu to ale byl stejně důvod k tomu, aby ho dotlačila k rezignaci. A Mačák se následně nechal sebevědomě zaměstnat právě strojírnou, která ho už předtím měla tajně na své výplatní pásce.

Na jeho předchozím počínání nevidí ministr kultury vůbec nic špatného. „Vy máte nějaké informace, že se pan Mačák něčeho dopustil?“ reagoval Staněk pohoršeně na otázku Aktuálně.cz, jestli mu minulost Mačáka nevadí.

Zatímco Antonín Staněk všem slibuje nárůst platů, morálka je pro něj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].