Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jdou proti státu

Chystaný útok na neziskové organizace míří na občanskou společnost

Česko zřejmě čeká další kapitola boje proti nevládním organizacím. Ministerstvo financí oznámilo, že chce ušetřit na státních výdajích tři miliardy korun. Prý se ale nebude škrtat u sociálních projektů a sportu. Ministerstva sociálních věcí a školství říkají, že na jejich výdajích se šetřit nebude. Jenže podle prohlášení zástupců nevládních organizací vyplácejí právě tyto rezorty 86 procent všech výdajů státu na neziskové organizace. Co je tedy skutečným cílem úspor?

Okamurova lekce

Pracovat pro nevládní organizace není v Česku moc velká radost. Lidé jsou tu většinou podprůměrně, v lepším případě průměrně zaplacení, mnohdy jde o velmi namáhavou práci, a ještě dostávají už několik let znaménko příživníků zneužívajících veřejné prostředky či vysloveně škůdců.

Nevraživá rétorika mluví v obecné rovině o všech nevládkách, až když se politici dostanou do úzkých, přijdou s tím, že nemyslí ty, které pomáhají nemocným, handicapovaným, seniorům nebo umírajícím. Nicméně i tak je škoda napáchána, stačí si s pracovníky těchto organizací promluvit, abychom se dozvěděli, jak často čelí nadávkám, a to zejména ve virtuálním prostředí.

Vláda přitom nikdy nepředložila studii, která by dokázala, že tu dochází k nějakému výraznému zneužívání veřejných peněz. Organizace jsou ostatně pod poměrně pečlivou kontrolou státních institucí. Tak kde je problém?

Naproti tomu když Nejvyšší kontrolní úřad odhalí, jak špatně hospodaří instituce řízené politiky, a kde ztrácíme v součtu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].