Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Petr Pavel: Chci se dál angažovat

S generálem, který poslední čtyři roky vedl Vojenský výbor NATO, o padlých Češích, Rusku a návratu zase domů

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Co byla vaše první myšlenka, když jste se dozvěděl o smrti tří českých vojáků v Afghánistánu?

Že je to opravdu velká smůla, že nás po čtyřech letech opět potkala téměř identická tragická událost. Upřímně jsem věřil, že dokud budu v uniformě, nebudu už svědkem tak smutného návratu našich vojáků domů.

Sám jste se kdysi jako voják v bývalé Jugoslávii dostal do přestřelky, při níž jste mohl zemřít. Jak hodně voják na podobných misích počítá se smrtí?

Když jsem byl v bývalé Jugoslávii, byla to pro nás naprosto nová zkušenost. Před námi vlastně byl na misi jen omezený počet lidí. V první válce v zálivu došlo k jednomu úmrtí a armáda ani společnost nebyly dosud psychicky připraveny, že při nasazení může dojít ke ztrátě života. Dnes s tím vojáci počítají, jsou na to připravováni po všech stránkách, je to bohužel součást jejich práce. Platí to samozřejmě i u policistů, hasičů a některých dalších povolání, která v sobě mají rizikové faktory.

Pro část společnosti jsou mrtví vojáci novodobí hrdinové, část jejich smrt považuje naopak za zbytečnou s tím, že padli ve válce, které se nemáme účastnit. Kde stojíte na téhle škále vy?

Stojím samozřejmě na té straně, která má velký respekt ke všem ztrátám, jež jsou způsobeny výkonem povolání. Protože to je věc, kdy člověk obětuje to nejcennější, co má, ve prospěch druhých. Zastávám názor, že mise, které se vojáci účastnili, je v zájmu České republiky. A že fakt, že vojáci přišli o život daleko odtud, není výrazem toho, že by byli na misi pro vlastní uspokojení nebo že by si tam chtěli vydělat peníze, jak někteří naznačují. Naopak reprezentují to, že naše země je součástí společenství národů, kterým není lhostejný vývoj ve světě. Koncept, že bychom se měli bránit pouze v našich hranicích, o němž také slýchám, mi přijde sobecký a krátkozraký.

Uvažuje Petr Pavel o kandidatuře na prezidenta? Jaká byla jeho práce v NATO? Jak bychom měli reagovat na ruskou strategii? Jak je reálný rozpad Aliance, o němž se spekuluje kvůli Trupově politice? O tom všem čtěte v novém Respektu.

Považujete mrtvé vojáky za hrdiny?

Definice hrdinství je hodně subjektivní. Někdo by řekl, že hrdinství se projevuje pouze tam, kde člověk jde vědomě do nějakého ohromného rizika. Například hasič, který se vrací do hořícího domu pro dítě. Pokud voják přijde o život za situace, která je víceméně náhodou, jak tomu bylo u našich padlých, někteří by možná argumentovali, že se o hrdinství nejedná, protože plnili standardní úkol. Já vnímám označení hrdina ve spojitosti s těmito třemi muži jako symboliku toho, že se obětovali pro něco, v co věřili, co jim dávalo smysl a co přispívá, ať už přímo nebo nepřímo, k bezpečnosti nás ostatních. Za to si zaslouží respekt a úctu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].