Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Vykřičník na Vltavě

Příště raději bez penisu? • Autor: Profimedia, Alamy
Příště raději bez penisu? • Autor: Profimedia, Alamy

Stávající vedra rozvířila kauza rozhlasové stanice Vltava, kritizované za použití slov „penis“ a „koule“ v pořadu o vodě a koupání z hlediska kulturních dějin. Stížnost kvůli ohrožení dětského posluchače bude řešit Rada Českého rozhlasu, kdy někteří z členů se o zmíněných slovech v éteru vyjadřují jako o „pornu“ či „drsném masu“. Jiného názoru je dětský psycholog Martin Hofman: „Nevěřím, že zdravé dítě, když uslyší něco takového, může být ohroženo.“

„S úsměvem si prohlížel Vaniho těsné, černé plavky, jeho hladké, křehké, světle hnědé tělo a jako obvykle provokující penis, který mu zrovna teď trčel nad koulemi drze jako vykřičník.“ Z vaší zkušenosti psychologa – ohrožuje tento úryvek vysílaný v rozhlase v deset hodin dopoledne dětského posluchače?

Nemyslím si, že zdravé dítě, když uslyší něco takového, tím může být poškozeno. Kolik vražd může vidět každý den v televizi? Pokud se cítí znejistělé nebo klade otázky, je to v tu chvíli úkol pro rodiče, vše mu vysvětlit. A když se slovo penis použije v kontextu lidského těla, je to v pořádku.

Na druhou stranu, nejsem pruderní, ale na můj vkus je tahle ukázka z uměleckého literárního díla už trochu pro dětského posluchače za hranou, jde zkrátka o pořad určený pro dospělé na stanici pro dospělé posluchače.

Ovšem otázku, jak o genitáliích s dětmi mluvit, řeší všichni rodiče.

Určitě. Navíc kdy všichni víme, že vulgárním slovníkem je prostor kolem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].