Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Testovací volby

Ve vyhrocených časech se i komunální volby mění ve vysokou politiku. A letos tomu tak rozhodně bude. Minulý týden adepti na zastupitele odevzdali volební kandidátky, což lze vnímat jako začátek zásadního střetu o podobu politické scény.

A vše nasvědčuje tomu, že z pohledu celostátní politiky bude nejdůležitější výsledek v hlavním městě. Svědčí o tom hned tři faktory. Zaprvé Andrej Babiš odsunul lídra kandidátky, kterého si vybrali pražští členové ANO, a dosadil svého muže. Zadruhé se nečekaně spojila na jedné kandidátní listině TOP 09, KDU-ČSL, STAN, LES a Demokraté Jana Kasla. A zatřetí se podařilo Janu Čižinskému a jeho spolupracovníkům získat neuvěřitelných bezmála sto tisíc podpisů na podporu jeho týmu nezávislých kandidátů. Pak je ale ještě třeba zmínit Piráty, kteří rovněž mohou bojovat o vítězství, a ODS, jež bude chtít dokázat, že je lídrem pravice.

Ze všech vystoupení je zatím zřejmé, že volby chce většina stran pojmout jako referendum o Andreji Babišovi. A mohou uspět. Nejen proto, že Babiš sestavil vládu, která se poprvé od roku 1989 opírá o komunisty, což se pravicové Praze moc nelíbí. ANO má ale navíc za sebou ne příliš povedené vedení města. Špatný dojem ještě umocnil sám Babiš, když odmítl lídra kandidátky Patrika Nachera a nahradil ho podnikatelem Petrem Stuchlíkem.

K tomu se vlastně nabízí otázka: Jak může ANO doufat, že mu Pražané svěří (znovu) své město, když sám Babiš nepovažuje členy ANO za dost svéprávné na to, aby vybrali kandidáta na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].