Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Spravedlnost a odpovědnost

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Když se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal postavil po jednání o kauze H-System s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským před novináře, málokdo čekal, že od něj uslyší tak tvrdou kritiku zdejších zákonů a zejména politické kultury. I proto jsme jej oslovili s žádostí o rozhovor, který najdete v tomto čísle.

V něm mimo jiné říká: „V devadesátých letech jsme často slýchali zpochybňování úlohy práva a právníků. Dokonce se tvrdilo, že právníci by bránili privatizaci, že by bránili uplatnění tržního hospodářství, volný trh všechno vyřeší, že ,špinavé peníze‘ neexistují a tak podobně. Došlo k tomu, že stát nezajistil náležitou právní regulaci. Jak ve vztahu k bankám, kampeličkám, tak i ve vztahu k podnikání typu H-System. Neochránil investice lidí, kteří do podobných projektů vložili peníze. Je to podobné případům, ve kterých stát nedokázal ochránit peníze zahraničních investorů a také na základě rozhodnutí rozhodčích soudů musel zaplatit.“

To nepochybně nebude nejpopulárnější teze. V dalších odpovědích však své úvahy přesvědčivě rozvádí. Ochotu Pavla Šámala mluvit o zdejších poměrech je nutné více než přivítat. Snaží se totiž hledat nejen spravedlnost, ale také míru vlastní odpovědnosti coby šéfa tak významné soudní instituce. I veřejným vystupováním se totiž vytvářejí pravidla, principy a hodnoty.

A je pro českou společnost dobrou zprávou, že momentálně jeho klíčové soudní instituce vedou uznávané osobnosti, které hájí právní systém, a ne něčí politické či obchodní zájmy. Nezbývá než doufat, že se to podaří udržet i nadále. Již brzy do jejich podoby zasáhne svým výběrem Miloš Zeman.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2018 pod titulkem Spravedlnost a odpovědnost