Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Digitální detox

Jak najít rovnováhu mezi realitou a časem na sociálních sítích

Petr Putna • Autor: Matěj Stránský
Petr Putna • Autor: Matěj Stránský

Ráno se vzbudím okolo sedmé, otevřu Twitter, zkontroluju dvě stories na Instagramu a rychle projedu Facebook. Pak se chystám konečně zvednout, ale najednou cinkne upozornění, že mi někdo okomentoval status…“ V tu chvíli se černovlasý mladík na okamžik zastaví a rozpačitě krčí rameny. „A tak jdu zase na Facebook. A pak celé znovu dokola,“ dokončuje s provinilým úsměvem popis svého běžného rána před dvanácti měsíci. A také důvod, proč tehdy začal přemýšlet, jestli na sociálních sítích netráví příliš mnoho času.

Filip Zajíček není rozhodně člověk, kterého bychom mohli označit za typického prokrastinátora. Bývalý student žurnalistiky a politologie už téměř dva roky pracuje jako editor v internetové televizi DVTV, má s kamarádem rozepsanou knihu a hraje  v kapele na basu. Přesto se před rokem dostal do stadia, kdy dokázal promarnit dvě hodiny času, aniž by za tu dobu dokončil alespoň jeden úkol bez přeskakování k jiným aktivitám. Do toho přišlo povýšení v práci a pocit, že vůbec nic nestíhá, ještě zesílil.

„Konečně mám svůj čas pod kontrolou.“ (Filip Zajíček) • Autor: Matěj Stránský
„Konečně mám svůj čas pod kontrolou.“ (Filip Zajíček) • Autor: Matěj Stránský

„Dnes to bude asi znít zvláštně, ale nebyl jsem schopen přečíst při přípravě na rozhovor ani obyčejný deníkový komentář, aniž bych neměl nutkání podívat se na mobil. Také jsem si kupoval knížky, ale nečetl je, protože jsem po pěti minutách zjistil, že se na ně nedokážu soustředit,“ vzpomíná na své krizové období novinář.

Hlavním – a posledním – impulzem něco změnit se právě před rokem nakonec stala dvoutýdenní dovolená, kdy se s přáteli vydal do Srbska a Černé Hory. Po cestě nebyl téměř žádný signál – a tedy ani možnost pravidelně kontrolovat sítě. Tehdy se mu do rukou dostala i kniha Deep Work (Hluboká práce) od uznávaného amerického akademika Cala Newporta, která poskytuje návod, jak se lépe soustředit ve světě plném podnětů. Zkusil podle ní jedno cvičení – během jízdy tramvají do práce si zakázal sáhnout na mobil a pozoroval, jak se během toho cítí. „K vlastnímu překvapení jsem došel k tomu, že i taková základní věc jako nesahat dvacet minut do kapsy pro mobil, byla pro mě problém,“ popisuje, proč se nakonec rozhodl začít hledat rovnováhu mezi životem stráveným on-line a off-line. A podle všeho není sám: trend digitálního detoxu už před časem dorazil i do Česka.

Technika a rituály

„Pro mě bylo nejdůležitější naučit se překonat pocit, že nepřítomností na sítích mi něco uniká,“ popisuje své trable datová analytička Lenka Krsová (29). „Zvládnout ten hloupý automatický zvyk sahat po telefonu téměř kdykoli a s čímkoli, i když jsem nic na mobilu nepotřebovala.“ Lenka, stejně jako Filip Zajíček, je na sítích připojená od jejich raných začátků a tráví tu poměrně velkou část dne. Její hlavní specializací je analýza dat z Facebooku nebo Twitteru, kterými se probírá od roku 2013, tedy od doby, kdy začala studovat na filozofické fakultě studia nových médií. Sama si několikrát prošla pokusy o menší či větší odpojení, zlom nicméně přišel až letos v podobě diplomové práce. „Když jsem narazila na nějaký problém a nevěděla jak dál, šla jsem zkontrolovat Facebook. Nakonec jsem tam strávila mnohem víc času, než jsem si plánovala. A pak jsem měla neustále pocit, že psaní nestíhám,“ vzpomíná Lenka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].