Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Vzpoura Tomáše Kluse

Známý zpěvák připomněl, že v éře Andreje Babiše se mění i vztah ke kultuře

Tomáš Klus • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Klus • Autor: Matěj Stránský

Nové politické poměry přinášejí nové výzvy. K těm největším patří otázka: jak se stavět k všudypřítomným aktivitám Andreje Babiše.

Nejde o věc, kterou by si na předsedu ANO vymýšleli pouze jeho hysteričtí kritici, jak by možná poznamenal. Je stále těžší ji pomíjet, Babiš je totiž všude: chce vládnout, rozhodující měrou formovat zákony, zaměstnávat lidi, ovládat trh s potravinami, ovlivňovat informace nebo bavit lidi svými médii, určovat životní styl ve vlastních lifestylových magazínech, přetvářet ráz české krajiny na svých polích a tak dále. To všechno už dlouho víme. Co naopak nevíme, je nějaká konsenzuálnější odpověď na otázku, zda a jak důsledně Babišovu rozkročení nad Českem čelit i v jiné formě, než je hlasování u voleb.

Kdo je blíž realitě

Důrazně do téhle debaty vstoupil minulý týden populární zpěvák Tomáš Klus. Na Facebooku zveřejnil prohlášení, které je nutné chápat jako zatím největší distanc člověka showbyznysu od Babiše a jeho peněz. Klus tím zřejmě přijde o nemalé honoráře a o to víc je jeho postoj hodný pozornosti.

V prohlášení se píše, že je pokrytecké skuhrat na Babiše, jak se v Klusově branži často dělá, a zároveň účinkovat v jeho televizi, dávat rozhovor jeho novinám, vystupovat na hudebním festivalu s jeho firemním logem. Klus mluvil o sobě a svém rozhodnutí s takovým pokrytectvím skončit, také ale mířil do éteru, kde se může kdokoli svým vlastním dílem a formou přidat.

Vždyť výrobky Agrofertu všichni jíme, máme je doma.

Prohlášení přišlo krátce po hudebním megafestivalu Colours of Ostrava, kde jeho ředitelka Zlata Holušová řešila něco podobného, ovšem jinak. Čelila kritice za to, že akci s odérem nonkonformity a alternativní kultury platí velké firmy, jejichž loga a reklamní slogany ční nad prostorem jako jakési poselství festivalu. Diváci tak mohli křepčit na Česká spořitelna stage, ArcelorMittal stage nebo Kofola CS stage. I letos patřil k velkým sponzorům také Babišův Agrofert, byť tentokrát v maskovanější podobě. Babiš opět přijel, už se ale tak nadšeně neprocházel mezi návštěvníky jako vloni a sponzorované pódium neneslo název Agrofert Fresh Stage jako v minulých letech, ale jen Fresh Stage.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].