Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Ledový bar

Hlásíme se dnes s reportáží ze samého srdce Prahy. I tady, pár kroků od Karlova mostu a Hradčanům na dohled, můžete najít místo, kde ještě žádný Pražan nebyl. Je to Ice Pub Prague.

To znamená ledový bar, ale překládat netřeba, protože tady se česky nemluví. Zato tu mají letáčky ve dvanácti jazycích pro masové turisty, kteří se mohou vyfotit s ledem na Instagram. A masová turistika tu vzkvétá a nejeden turista vstoupí a neprohloupí a vidí věci, co svět neviděl. V místnosti obložené ledovými kvádry je ledový golem, ledový orloj a ledové korunovační klenoty s logem Heinekenu – to je ten nejkrásnější drahokam na královské koruně. Když si k tomu turista dá vodku z ledového kalíšku, není divu, že se mu hlava zatočí.

Jenže pak už musí zase pryč a jde na řadu další skupina a po dvaceti minutách v ledové místnosti zase další. Personál je vždycky obleče do bund a vpustí dovnitř a nechá je osahávat stěny obložené ledem, ti nejzvídavější je olizují a připomínají při tom štěňátka na sněhu. Když trochu zchladnou, končíme a výměna. Na konci dne se spočítá tržba a o tom to vlastně celé tak trochu je.

Zeptali jsme se masových turistů na jejich dojmy. Němec (23): „Golem, to je něco od Marvelu? Špás!“ Američan (65): „Cool! Nevěděli jsme, že v Praze v dávných dobách žili lidé v ledových sklepeních a popíjeli vodku s džusem. Wow!“ Číňan (s pomocí tlumočníka z mandarínštiny): „O vaší ledové atrakci jsme se dočetli v China Daily a doporučíme ji všem sousedům – máme jich tři miliony.“ Dán …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].