Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Experiment pokračuje

Jan Čižinský hlásí, že má dost podpisů a může kandidovat na primátora

Iniciativa Praha sobě vedená starostou Prahy 7 a poslancem za KDU-ČSL Janem Čižinským hlásí, že zdolala další metu ve svém tažení na magistrát. Jak informoval, jejím dobrovolníkům působícím od prosince v ulicích metropole se už podařilo posbírat 90 tisíc podpisů potřebných k tomu, aby Čižinský a spol. mohli v boji o primátorské křeslo kandidovat jako nepolitický subjekt sdružující nezávislé kandidáty.

V době uzávěrky tohoto textu svítilo na webovém počítadle podpisů číslo 92 599 – což naznačuje, že iniciativa zákonem stanovenou hranici 90 616 podpisů překročí. Platforma chce nicméně se sběrem pokračovat: bojí se, že některé podpisy magistrátní kontrola neuzná. „Není například zcela jasné, jak budou posouzeni občané ze zemí EU, kteří mají právo v komunálních volbách volit,“ říká Čižinský.

Praha sobě odevzdá archy na konci července, kdy je magistrát začne sčítat a kontrolovat. Stovky dobrovolníků však budou další podpisy sbírat až do 13. srpna; to je nejzazší termín pro odevzdání dodatečných podpisů v případě, že by některé nebyly uznány.

Iniciativa Praha sobě si vybrala cestu, jíž se ve volbách do zastupitelstva dosud nikdo nevydal. Místo aby se zaregistrovala jako politický subjekt na ministerstvu vnitra, jde do voleb jako občanská platforma sdružující nezávislé kandidáty. V takovém případě potřebuje získat podpis alespoň sedmi procent obyvatel hlavního města. A podle Čižinského je to dobrá cesta k úspěchu.

Vychází z toho, že v minulých volbách v Praze volilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].