Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Skok do prázdna

Výstava v Plzni připomíná, co s českou kulturou před padesáti lety provedla sovětská invaze

Něco pro pohraničníky.
(Pražská pieta, Alena Koenigsmarková, 1969)
Něco pro pohraničníky. (Pražská pieta, Alena Koenigsmarková, 1969)

Když se v lednu 1969 v Praze upálil Jan Palach, mnozí Češi věřili, že se promrzlá společnost ještě stále může vrátit k jarnímu tání, které necelý rok předtím prožívala před příjezdem ruských tanků. Věřili tomu i výtvarníci. V Liberci ještě proběhla přehlídka Socha a město, kde Aleš Veselý vystavil sedmimetrový Kaddish ze svařované ocele, který se stal metaforou pro předčasně uzavřený lidský život. Ve Valdštejnské jízdárně se mohla konat výstava současného amerického malířství v čele s Andym Warholem. A ještě v květnu 1969 hlásilo shromáždění zástupců tvůrčích svazů, že „můžeme být umlčeni, nemůžeme však být donuceni k tomu, abychom vyslovili cokoli, co si nemyslíme“.

Jenže to už byl u moci Gustáv Husák a kolo normalizace se nezadržitelně roztočilo. Zanedlouho už bylo vyslovování toho, co si člověk nemyslel, normou. Jako jeden z prvních si to uvědomil Jiří Kolář. Když po Palachově smrti vytvářel poctu statečnému studentovi, složil ji z rozstříhaných pásků černobílé reprodukce Botticelliho Zrození Venuše, která se dala chápat jako symbol invazí ukončeného pražského jara. Přes ni v pravé části nalepil potrhaný plakát s Palachovou tváří a levou část kompozice zaplnila parte jemu blízkých umělců, kteří zemřeli v roce 1968.

Směr bezbarvé zítřky.
(Kolářova Pocta Palachovi)
Směr bezbarvé zítřky. (Kolářova Pocta Palachovi)

Někteří vlastní rukou (Vladimír Boudník, Antonín Tomalík), jiní tragickou nehodou (Jiří Balcar). Pro Koláře každopádně jejich odchod spolu s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].