Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Nepochopitelní tygři a slepice

„Je to obtížně pochopitelné pro běžného člověka,“ prohlásil minulý týden v Českém rozhlase šéf České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Měl na mysli šokující případ odhalených jatek, v nichž vietnamsko-česká parta zabíjela a téměř bezezbytku zpracovávala tygry. Tygry chované v klecích nuzných zvěřinců Ludvíka Berouska.

Jde o odpudivý byznys a policie s inspekcí by měly použít všechny možnosti k jeho zastavení. Nebude to snadné. Na šelmách, které se i v zajetí snadno množí, je možné po zabití a zpracování na kůži, kosti, pohlavní orgány, drápy, zuby, obočí či usušený vývar z masa vydělat na východoasijském trhu ovládaném pověrami spoustu peněz. Zisky z jednoho zvířete jdou podle celní správy do milionů korun.

O případu minulý týden referovala zdejší média a pohoršení, které jejich informace vyvolaly, je očividné a jistě zasloužené. Geussem zmíněná „nepochopitelnost“ má ovšem jeden užitečný rozměr.

Není to tak dávno, co médii proběhla jiná zpráva. Skupina aktivistů pronikla do jedné z místních slepičáren a natočila klece, v nichž živoří tisíce slepic v přítmí na drátech na prostoru o velikosti krabice od bot. V jiných případech se snaží odpůrci velkochovů problematizovat zacházení s prasaty, která prožijí krátký život na několika metrech čtverečních betonu, aby byla také bezezbytku zpracována.

Chování aktivistů přitom bývá často nazíráno s podezřením nebo rovnou odporem. Jsou vnímáni jako radikálové, kteří se snaží jiným vnutit extrémní pohled na životní styl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].